Ikiaikaiset Savonrannan tarinat mobiilielämykseksi tekoälyä hyödyntämällä

Polku pirun mysteereihin tarinapolku Savonlinnan Savonrannalla

Omatoimisesti kuljettavalla Polku pirun mysteereihin tarinapolulla Paasveden pirut, Hankavaaran jättiläiset ja kosken haltija heräävät henkiin mystisen perinnetiedon kertojan, pohumummon kertomuksissa, Savonrannan kylän voimapaikoissa. Jo kolmen vuosisadan ajan on kerrottu tarinoita järvellä nähdystä valoilmiöstä, Paasveden piruista. Paasveden pirujen lisäksi Savonrannalta löytyy monia muitakin piruihin ja mystiikkaan liittyvää paikkaa ja tarinaa. Mystinen elämyskierros on koettavissa ympäri vuoden Savonlinnassa sijaitsevassa Savonrannan kylässä.

Lue lisää Polku pirun mysteereihin mobiilikierroksesta Visit Savonlinnan sivuilta

Toteutus & AI:n hyödyntäminen: miksi tekoäly?

Polku pirun mysteereihin elämyskierros on ensimmäinen toteutus, jossa Salmi Platform hyödynsi osittain tekoälyä. Tekoälyä tullaan käyttämään tulevaisuudessa yhä enemmän sisällöntuotantoprojekteissa. Salmi Platformin myyntijohtajan, Saku Määtän mukaan AI mahdollistaa sisällöntuotannon osalta monipuolisemman sisältöjen tuottamisen ja helpottaa prosessia keventämällä muun muassa animointityötä. ”Olemme ottaneet käyttöön tekoälyn sisällöntuotannossa ja nyt tutkimme, minne AI on menossa, implementoimme ja otamme käyttöön parhaat käytännöt ja alustat. Asiakkaalle teköälyn käyttäminen osana tuotantoa näkyy laatuna ja kustannustehokkuutena.”

Tekoälystä huolimatta mukaan tarvitaan aina luovan alan ammattilaisia ja monipuolista osaamista, jotta kokonaisuuden saa toimimaan. Polku pirun mysteereihin -elämyskierroksen onnistumisen kannalta kaikilla osapuolilla oli merkittävä rooli. Projektiin tarvittiin ammattikäsikirjoittajan perimätiedon tuntemista ja tietämistä, ääninäyttelijä tuomaan ääni ja persoona tunneskaaloineen ja murteineen, ammattilainen äänittämään ääninäyttelyn, äänimaailma jouhikon soittoineen, visuaalinen ilme koko toteutukselle ja pohumummolle sekä animaation luominen osittain AI:ta hyödyntämällä.

Mobiilielämyskierroksen tarve

Pirun Savonranta -hankkeen projektipäällikkö Anu Ahlström kertoo, että tarinapolkua lähdettiin tekemään osana Savonrannan matkailun kehittämistä. Savonranta on aikanaan ollut vilkas kylä, myös matkailullisesti, mutta on monien sivukylien tapaan hiljentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Pirun Savonranta hankkeella lähdettiin hakemaan uutta vetovoimaisuutta Savonrannalle ja Paasveden valoilmiöt sekä pirun teemaan liittyvät paikat ja tarinat niiden takana koettiin olevan juuri se kaivattu vetovoimatekijä. Mutta kuinka tehdä aineetonta kulttuuriperintöä näkyväksi? Savonrannalle haluttiin lähteä tekemään mobiilipolkua, sillä se on oiva tapa kuljettaa matkailijoita Savonrannan voimallisiin kohteisiin ja tuoda samalla esille niihin liittyviä, sukupolvelta toiselle kulkeneita tarinoita.

Tarinan synty

Käsikirjoittaja Jaana Tyrmi kertoo ammentaneensa ainekset videoihin rikkaasta ja värikkäästä savonrantalaisesta tarinaperinteestä. Hän tutki eri lähteitä, joihin tarinoita eri aikakausilta oli taltioitu ja vertasi niitä muuhun itämerensuomalaiseen aineistoon. Tämän pohjalta virisi ymmärrys siitä, millainen matkailullinen potentiaali sisältyykään suomalaiseen aineettomaan kulttuuriperinteeseen, jossa on runsaasti eksotiikkaa myös muulle maailmalle näytettäväksi. Koska Savonranta on ollut etelästä saavutettavissa ainoastaan vesiteitse, on kylässä tarvittu kansanparannusta taitavien palveluita pitkälle viime vuosisadalle asti. Pohu on parantaja, jolla on ikiaikaista tietoa niin parantamisesta kuin kadonneista asioista tai eläimistä, ja kaikesta olevaisesta. Kuka siis olisi parempi henkilö kertomaan meille asioista, jotka ovat olleet hukassa ja unohdettuna?

Kuinka yhteistyö Salmi Platformin kanssa sujui?

”Kun aloituspalaverissa esitin toiveeni, että käyttäisimme tekoälyä hahmon elävöittämiseen, otettiin idea avoimesti vastaan, vaikka aikaisemmissa projekteissa sitä ei, käsittääkseni, vielä oltu käytetty. Lopulta, kun videot olivat valmiita katsottavaksi, olin aivan haltioissani. Miten taitavasti ja tarinoiden henkeä kunnioittaen oli toiveet toteutettukaan! Vahva suositus Salmi Platformin porukoille.” – Jaana Tyrmi

”Hankkeen oman käsikirjoittajan, Jaana Tyrmin, kokoamat tarinat herätettiin eloon maagisella tavalla. Salmen tiimi kuuntelee asiakasta herkällä korvalla, mutta tuo rohkeasti esiin myös omia ideoita ja uusia mahdollisuuksia toteutukseen. On ollut ilo olla mukana luomassa jotain näin upeaa niin vahvan ammattitaidon omaavan tiimin kanssa.” – Anu Ahlström

Kiitos projektissa mukana olleille ja sen mahdollistajille:

Anu Ahlström, projektipäällikkö, Pirun Savonranta -hanke

Jaana Tyrmi, käsikirjoittaja

Heli Sairanen, jouhikon soittaja

Tuuli Anikari, ääninäyttely

Juha Tanskanen, äänisuunnittelu

Jere Lahti, totetuksen visuaalinen ilme ja animointi

Johan Kuparinen, Webar -toteutuksen koostaminen

Saku Määttä, projektipäällikkö

Savonlinnan seudun matkailu Oy & Pirun Savonranta -hanke

Pirun Savonranta -hankkeen tavoitteena on kehittää Savonrannan matkailua alueen kiehtovien tarinoiden avulla. Savonlinnan Seudun Matkailu Oy:n Pirun Savonranta hanke on käynnissä ajalla 1.12.2022 – 30.9.2023 ja sitä rahoittaa Lapin ELY-keskus. Tutustu lisää hankkeeseen täällä